Skip to main content

Зоохигијена


Зоохигијенска служба је основана у јулу 2006. године на иницијативу локалне власти, а циљ њеног оснивања је хумано хватање и збрињавање напуштених паса. Смештена је на градској депонији у Срњу. Потреба за оснивањем ове службе јавила се услед неконтролисаног размножавања паса и све бројнијих напада на грађане.
У оквиру комплекса зоохигијенске службе постоји: простор за смештај напуштених животиња, управна зграда са амбулантом, сточна гробна јама, септичка и осочна јама са приступним саобраћајницама. Основна делатност зоохигијенске службе је хумано хватање и збрињавање напуштених паса, као и удомљавање истих. Поред тога ова служба се бави и уклањањем животињских конфиската и лешева угинулих животиња, као и пословима из области ДДД (дератизација, дезинфекција и дезинсекција).
Зоохигијенска служба по налогу комуналне инспекције, као и по позиву грађана обилази приоритетне локације – око вртића, основних школа, болница, државних установа, паркова и шеталишта.
По важећем ценовнику Зоохигијенска служба пружа услуге и трећим лицима, односно другим општинама.

Сарадња са Заводом за јавно здравље одвија се континуирано и Завод потврђује константно смањење напуштених паса на територији града Крушевца.
Напуштени пси се уклањају из градских, али и сеоских насеља, тако да је ограничена миграција ризичних типова паса и на тај начин онемогућено преношење беснила са дивљих преко домаћих животиња на људе.
Сваке године ЈКП „Крушевац“ спроводи акцију „Ја нисам луталица, ја сам напуштен“, а циљ је да што више напуштених паса буде удомљено. Том приликом се деле грађанима брошуре са градском одлуком о држању животиња на територији Крушевца.
У мају и септембру јединице ове службе су ангажоване на систематском уништавању крпеља, а ова акција је неопходна имајући у виду колико времена најмлађи суграђани проводе на јавним зеленим површинама. Све активности ове службе ће и у наредном периоду бити усмерене на заштиту здравља људи и очувању здраве средине.
У 2020. години приоритети ће бити проширење смештајних капацитета паса луталица на отвореном, ограђивањем простора дуж постојећег прихватилишта, као и удомљавање паса луталица проналажењем нових власника. Ради унапређења ДДД заштите планира се набавка генератора за дезинсекцију комараца, што ће зависити од расположивих средстава.

Радно време зоохигијенске службе на терену је од 7 до 14 h, а пријем странака у прихватилишту је сваког радног дана од 10 до 13 ч.

Контакт

Рекламације: 0800 031 037
Централа:
 037 423 026
Комерцијала: 037 443 073
Књиговодство: 037 425 999
Финансије: 037 438 792

Пратите нас

    

Текући рачун

Комерцијална банка
205-4363-94